Zgodovina PDF Natisni E-pošta

O prostovoljnem gasilskem društvu Loka pri Žusmu 

 

Prostovoljno gasilsko društvo Loka pri Žusmu je bilo ustanovljeno leta 1932. Nastalo je iz takratne strelske družine imenovane POŽARNA BRAMBA.

 Image
Člani PGD Loka pri Žusmu (1973)

 

Prvi predsednik je bil Florijan Gajšek. Za njim je to funkcijo prevzel Fric Gajšek. Prvi poveljnik pa je bil Karel Križnik. Nato so sledili še Hajni Podgoršek in Franc Pilko. Slednji je po mandatu poveljništva prevzel funkcijo predsednika, nasledil pa ga je Bernard Zeme st., ki pa je to funkcijo opravljal kar 17 let. V predsedniškem obdobju Zemeta je prav tako 17 let poveljeval Mirko Mastnak, ki pa je leta 1979 prevzel mesto predsednika PGD Loka pri Žusmu in ga vodil do leta 1998. Od tega leta dalje pa deluje vodstvo do sedaj nespremenjeno.

Ustanovitelji društva so:

  • Florjan Gajšek

  • Fric Gajšek

  • Ciril Plevnik

  • Ludvik Rebernik

  • Karel Križnik

  • Ivan Kovač

  • Franc Fajs

  • Miha Kralj

  • Jože Žerjav

  • Franc Bevc

Image
Tekmovalna desetina PGD Loka pri Žusmu na občinskem tekmovanju v Slivnici leta 1973
 

Leta 1934 je društvo dobilo prvo motorno brizgalko ILO. Podaril jo je soustanovitelj društva Florjan Gajšek. Drugo motorno brizgalko Rossenbauer 600l je bila predana namenu leta 1979, tretja motorna brizgalka Rossenbauer 800l pa leta 1992. Prvi avtomobil IMV kombi smo dobili leta 1972, že 10 let za tem pa drugo orodno vozilo TAM 75, ki pa nam še danes služi. Ob 70. letnici društva (leta 2002) pa smo predali namenu težko pričakovano gasilsko cisterno Mercedes Benz 1213 s 5000l vode. V letu 2006 smo kupili novo moštveno vozilo GVM-1 Mercedez Sprinter, kateri nam bo omogočal tudi lažji prevoz mladine na tekmovanja. Le ta pa dosega zelo lepe rezultate na tekmovanjih. Mladinke so pod mentorstvom Bernarda Zeme ml. in Aleša Gobec dosegle leta 2002  4. mesto na državnem tekmovanju, leta 2003 pa 1. mesto na občinske in 3. mesto na regijskem tekmovanju. 

Prav tako pa so se članice B uvrstile v letu 2005 na regijsko tekmovanje, kjer so zasedle odlično prvo mesto in si s tem zagotovile udeležbo na državnem tekmovanju v Žalcu leta 2006. Zasedle so odlično 6. mesto. Z rezultati pa niti ne zaostajajo najmlajši, saj so se v letu 2006 udeležili državnega kviza gasilske mladine v Dravogradu.

In za tiste, ki ne vedo kje se nahajamo naj povem, da smo v Gasilski zvezi Šentjur, Celjska regija. Smo društvo prve kategorije in imamo okoli 60 članov.

Gasilski dom PGD Loka pri Žusmu
Gasilski dom PGD Loka pri Žusmu 

 

Vreme

Radarska slika padavin

Požarna ogroženost

Trenutno prijavljeni